Българската билярдна история е пренаписана! Русланов вицеевропейски шампион

България приключи участието си на Европейските първенства в Холандия за 2018 година повече от успешно. Рекордния национален отбор на Българска Национална Билярд Федерация от 14 състезатели  и двама треньори направи историческо участие в най-масовото състезание до този момент.
40 годишният юбилей на Европейската Билярдна Федерация бе белязан от нечувано мащабно събитие, в което присъстваха 560 състезатела от 46 нации на 60 билярдни маси.
Над всички в българският отбор бе най-опитният ни билярдист Станимир Русланов.
Сливенският снайперист игра превъзходно 10 поредни дни и най-накрая усилията му бяха заплатени. Първи български финал за мъже в историята на европейски първенства. Заслужен сребърен медал след драматично загубен финал от Конрад Жешчин с резултат 9:7 в дисциплината 9-та топка. След 5 републикански шампионски години дойде и така чаканият международен подиум сред най-големите имена за родният шампион. По пътя си той срази част от най-големите имена в спорта, включително абсолютния световен рекордьор по титли Ралф Соке от Германия с унищожителният резултат 9:3. Стамбата направи 8 мача без допусне грешка, но само шанса не му позволи да се качи на стълбичката в предходните дисциплини. Феноменален резултат, който показа огромният прогрес на българските школи и професионалисти. Голяма гордост за родната ни федерация и мечтан международен престиж.

Други интересни факти и високи резултати

Георги Георгиев бе втората ни щека при мъжете, който изигра страхотни двубои.
17-то място на 8-ма топка
17-то място на 10-та топка
9-то място на 9-та топка
Жорката направи многобройни победи и успя да победи на стратегическата 8-ма топка световният шампион Албин Оушън от Австрия с резултат 8:4

Николай Желев бе първата ни щека при юноши под 19 години.
Ники показа страхотен прогрес за последната една година и показа, че финалът му на републиканското първенство в Бургас далеч не случайно.
Една крачка от медалите, но загубен четвъртфинал  от германският шампион Кристиян Фрюлих на 9-та топка.
Зад гърба си остави редица сразени юношески първенци от цяла Европа.

Спасиан Спасов бе най-добре представилият се юноша в категорията под 23-години.
Загубен драматичен четвъртфинал от Витали Пацура от Украйна  за него на дисциплината 9-та топка.

Денис Маздрашки постигна най-високото постижение в категория под 17-години, като загуби четвъртфинал на 8-ма топка от норвежкият юношески шампион и зае 5-та позиция в турнира.

На отборното първенство България под 17 години също загуби четвъртфинал от Германия, като преди това в съставът от Даниел Тодоров, Александър Георгиев и Денис Маздрашки направиха сензационни победи над Холандия и Италия.

Даниел Тодоров зае две 9-ти места на дисциплините 10-та и 9-та топка.
Александър Георгиев зае 9-то място на 8-ма топка.
Александър Касабов зае 9-то място на 8-ма топка.

Голямата ни надежда при жените Кристина Златева  показа добра игра и постигна до две 9-ти места

Марио Вълчев, Дилиян Тиклев, Алекс Зайтинов и Филип Дивлев направиха също
по няколко страхотни победи, но не успяха да изкачат в топ 16 на отделните дисциплини.

Страхотно представяне на Българските национали на юбилейният Европейски Шампионат, въпреки 4-те болезнени изгубени четвъртфинала. 4 изгубени шанса, на финалната права, но една изпълнена голяма мечта. Българинът Станимир Русланов събуди вярата и духа на голямото родно билярдно общество за светлото бъдещето на изкуството на мисълта и самообладанието. Само два месеца след получаването на лиценз от Министерството на Младежта и Спорта Българска Национална Билярдна Федерация показа на Европейският елит, че в бъдеше родните спортисти ще бъдат главните претенденти за международната златна стълбица.