Никола Кемилев и Милко Фиданов отново в елита след драматични квалификации

На 05-06.01.2019 г. паралелно с републиканското първенство за жени се проведоха квалификации за промоция в Лига А професионалисти към БНБФ. Това бе последен шанс за влизате в елитна група на шампионите. Млади нахъсани състезатели и играчи от миналото срещнаха щеки на билярдното сукно в столичния клуб БСД за две позиции от два турнира.

Схема 8-ма топка
Схема 9-та топка

Първата квалификация на 8-ма топка бе спечелена от един от най-титулуваните български спортисти в билярда Никола Кемилев. След дълги години почивка родният талант показа само част от потенциала си, но това му бе достатъчно да покори върха, и да заслужи позиция в елита.  Терминатора спечели много драматично от петричкия младок Сашко Димитров, като позволи да бъде достигнат при резултат 7:3. Сашко показа уникален хъс за обрат, но в решаващия рак, емоциите надделяха над уменията. След две допуснати грешки от състезателя на СК Бо и Бо, мачът приключи 8:7. Пътят на Никола към нови купи и медали бе отключен, а надеждите на Сашко останаха за втория ден.

На вторият турнир в дисциплината 9-та топка победител стана Милко Фиданов (СК Бо и Бо).
Винаги усмихнатия пловдивски състезател, за радостта на толкова голямата си фенска аудитория, успя  да победи отново драматично своя съотборник Сашко Димитров с резултат 8:7. Отново борба до край, достойна за уважение и силна почит на петричкия стрелец. Този път Сашко изоставаше с 7:3 и отново успя да догони своя опонент. Този път липсата на шанс в играта смъртта бе решаваща. Лесна комбинация две девет за опитния пловдивчанин и мача бе заключен. Голяма радост за завръщането на лъчезарния Милко, и огромна тъга в очите на всички в залата за незаслужилия си съдбата млад талант. Въпреки преживяното голямото разочарование на Димитров, той се превръща в явен фаворит за шампион на лига Б през 2019 година и почти сигурен участник на Супер елитната Лига А топ 16 през 2020 година.

БНБФ благодари на всички състезатели, които създадоха този прекрасен турнир и пожелава голям успех на всички  през новия сезон 2019!